Kikapcsolódás a környéken

Tiszakürti Arborétum és Kalandpark

Itt a tiszatájon az eső kevesebb (520 mm), mint az ország nyugatibb tájain, úgyhogy a budapesti vagy a dunántúli borongós idő ne riasszon el bennünket az arborétumi, tiszavidéki kirándulástól. Bár a gyűjtemény minden évszakra és napra tartogat valami újat, látogatásra legalkalmasabb az arborétumot virágköntösbe öltöztető május és a pompás lombszíneződést hozó október közepe.

A Tiszakürti Arborétum területén 2009-ben megnyitott a az ország egyetlen Kalandparkja, amely egy festői szépségű, gondozott Arborétumban várja kedves vendégeit

 

Kalandpark

Az univerzálisan (gyerekek és felnőttek) számára kialakított kalandparkban, olyan egyedülálló szórakozást kínálunk, egy festői szépségű, különleges helyszínen, a Tiszakürti Arborétum területén, amely felejthetetlen élménnyé tehet egy osztálykirándulást, tanulmányi sétát.
A gyerekek alpintechnikai biztosítással, szakképzett animátorokkal próbálhatják ki ügyességüket, bátorságukat.
A kalandpark íjászpályát, magaslati kötélpályát, illetve drótköteles lecsúszást tartalmaz.

 

Tiszavirágzás

Minden évben június közepe táján csodálhatjuk meg a kérészek csupán néhány napig tartó különleges násztáncát.
Az egykor Európa szerte elterjedt faj mára a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él.
Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. A lárvák az agyagos aljzatba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük 3 évig tart, s közben kb. 20-szor vedlenek. A lárvák növekedése a hőmérséklettől nagymértékben függ. Befejeződése váltja ki a rajzást, mely meleg, szélcsendes időben a legzavartalanabb.
Híres rajzásuk a kora esti órákban kezdődik, és csupán néhány óráig tart. Először a három éves lárvák felemelkednek a víz felszínére a kültakarójuk alatt felhalmozódó gáz segítségével. A hímek az elsők: a partra repülnek, és vedléssel alakulnak át párzóképes imágóvá. A vedlés alatt a kérész röpképtelen, így könnyen a rovarevő madarak prédájává válik. Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény a Tisza kivirágzása, fontos ökológiai jelentősége is van. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak.

További információk: www.cserkeszolo.lap.huTiszakürti arborétum

Tiszakürt, kalandpark

 

Tiszavirág - kérész

tiszaviragzas

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Emlékpark legfőbb látványossága, a Feszty-körkép, számos kiállítás, alkotás, emlékmű és látnivaló megtekinthető az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

  • Monostor
  • Skanzen
  • Rotunda
  • Nomád Park
  • Csete-jurták

top

Kunszentmárton

Kunszentmárton a kistérség legnagyobb települése. A Hármas-Körös partján helyezkedik el.
A város mellett húzódó Körös-ártér a Körös-Maros Nemzeti Park része.
Növény- és állatvilágát az ártéri erdő, rét, mocsaras holtág jellegzetes fajai alkotják. Számos védett növény és állat (madár és hüllő) él a területen.
Múzeum a tömlöcben
A Kunszentmártoni Helytörténet Múzeum, a Nagykunság egykori börtöne, a város legrégibb épületei közé tartozik. A tömlöc, megszakításokkal ugyan, 1782-től egészen 1958-ig szolgálta eredeti célját. Kertjével, ódon falaival egyedülálló színfolt ma is a Körös-partján. Barokk boltíves folyosóival és helyiségeivel, nagy belmagasságú kápolnájával, sajátos és egészen különleges teret biztosít a kiállítások számára. A szájhagyomány szerint neves betyárok raboskodtak a börtön falai között. Rózsa Sándor kalandos szökéséről, melyet társai segítettek a börtönbe ásott alagúton át, ma is szívesen mesélnek a helybéliek.

További információk: www.cserkeszolo.lap.hu

top

Szarvasi Arborétum

A gyűjtemények közül három látogatható: a legidősebb, a “Pepi-kert”, a Mitrowssky-kert és a hajókikötőhöz vezető betonúttól délre fekvő, ún. “Konyhakerti” rész. Nem látogatható a parkerdő és a törzsültetvény a faiskolával.
A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található, ebből 1200 a lomblevelűek száma. Az Arborétumban található törzskönyvezett növények alkotják az “élő” génbankot és a törzsültetvényt. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő az Arborétum területén. Fajgazdag növényvilága mellett a terület bővelkedik rovarokban és madarakban egyaránt. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. Élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka.

További információk: www.cserkeszolo.lap.hu

 

Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani középpontjában nyílt meg Európa legújabb makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország. Az élménypark megalkotását a brüsszeli Mini Europe ihlette. A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató Mini Magyarország a Békés megye szívében található arborétum gyönyörű természeti környezetében valódi turisztikai csemege, amely különleges élményt kínál minden korosztálynak.
Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.

>> Mini Magyarország

top

Szarvasi Vízi Színház

Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színház található.

A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában. Ez a színpad egyfajta összművészeti játszóteret kíván biztosítani a hazai és a Kárpát-medencei színjátszásnak.
További információk: www.cserkeszolo.lap.hu

szarvas_viziszinhaz

top

SZÉP kártya, és bankkártya elfogadóhely
Gyógyuljon Cserkeszőlőn a Royal Hotelban orvosi beutaló nélkül!
Cserkeszőlő Royal Hotel = Hotel minőségű szállás, panziós árak + wellness!